Share this opportunity:

3 Feb

Mooi zijn en mooi oud worden…

Mensen zeggen weleens: echte schoonheid zit vanbinnen. En daarin zit zonder enige twijfel een kern van waarheid. Ook bij de renovatie van gebouwen. Want goed en met de juiste materialen uitgevoerd, heb je er heel lang veel plezier van.

En daarvan zijn veel voorbeelden te geven. Neem hout. Verwerkt in een gevel is dit materiaal in principe kwetsbaar. Maar wanneer het goed gedetailleerd wordt toegepast, kan het heel lang mee. Kijk maar eens naar die houten schuren in de Zwitserse Alpen. Het hout is wel verweerd, maar prachtig zilvergrijs geworden. En niet verrot, omdat het net vrij van de grond is gehouden en omdat er tussen de verschillende houten delen voldoende afstand is gehouden, zodat het na regen of sneeuw weer kan drogen. Wat in de Alpen kan, kan hier natuurlijk ook. Kijk eens naar het Restaurant aan Zee. Hier is precies dezelfde techniek toegepast. En is zo de basis gelegd voor langjarige schoonheid.

AanZee01-1-150x150

Goed, mooi en duurzaam renoveren/restaureren kan dus alleen op basis van gedegen kennis over hoe materialen de tand des tijds doorstaan. Over hoe zij mooi oud kunnen worden. Want voor veel moderne materialen geldt: zij verliezen hun glans na het eerste krasje. Waarmee het materiaal als het ware faalt. Terwijl door en door gekleurde, hardgebakken tegels die ene kras prima kunnen hebben. Sterker nog: het materiaal krijgt een patina waardoor het vaak nog mooier wordt.

Bovendien is, op basis van deze materiaal-filosofie, de vervanging van materialen vaak niet nodig. Want granito vloeren kunnen, na te zijn geschuurd en geïmpregneerd, weer jaren mee. En ook marmeren vloeren kunnen zich prachtig houden. Verder is het vervangen van een aantal tegels en opnieuw voegen vaak al voldoende om een vloer letterlijk en figuurlijk weer de glans van weleer te geven. Dat scheelt niet alleen kosten, maar geeft het mooi ook een veel langere levensduur. En dat is precies waar het om gaat: mooi zijn en mooi oud worden. Volledig in dienst van de mensen die hun huis moeten beleven.

Kijk eens naar het unieke ABC van EMMAPP. Dat ziet u hoe mooi zijn en mooi oud worden voor uw huis kan worden gerealiseerd.