Share this opportunity:

4 Dec

Verbouwen in 3D

Als je pakweg dertig jaar geleden voor een nieuwbouwhuis tekende, heette het dat je een huis ‘van tekening’ kocht. En dat was de spreekwoordelijke spijker op zijn kop. Je kreeg van de verkopende makelaar een boek voor ogen met daarin per verdieping een uitgebreid lijnenspel. Waarin je de woonkamer, het toilet, de badkamer, de berging en de slaapkamers kon herkennen. Met bijzondere tekentjes voor het ‘hang & sluitwerk’ van de ramen, de stopcontacten en de plekken waar het stromend water uit de muur zou komen. En natuurlijk de maten van de getekende wanden aan de zijkant.

Menigeen vond het toen best moeilijk dat samenspel van lijnen en maten ‘om te denken’ naar een echt huis. Sterker nog, bijna iedereen dacht in die tijd tweedimensionaal: het ging om de lengte en de breedte. En het was precies daarom dat menigeen zijn meubels op dezelfde schaal als de technische tekening papier zette en uitknipte. Zodat de verhoudingen beter zichtbaar werden, als de papieren ‘meubels’ in de tekening werden gelegd. Aan hoogte, de derde dimensie, werd toen – althans door de koper – weinig aandacht geschonken. Want, wist men, dat waren toch standaardmaten.

Die platte bouwtekeningen zijn er overigens nog steeds. Kijk maar eens op Funda.nl bij recent gebouwde woningen die weer te koop worden aangeboden. De kans is groot dat bij de foto’s van het ingerichte huis ook de plattegrond-tekeningen worden toegevoegd. En eerlijk is eerlijk: de combinatie van tekeningen en foto’s maken veel meer duidelijk dan de platte tekeningen alleen. Maar ook op dit punt heeft de digitalisering voor een forse stap vooruit gezorgd: tekeningen in 3D. En bestaat nu de mogelijkheid ook bij nog-niet-bestaande huizen als het ware de foto’s te creëren en die naast de platte technische tekening te leggen.

En natuurlijk klopt het, dat al langer computerprogrammatjes op de markt waren die je in staat stelden als het ware door je nog niet gebouwde huis te lopen. Maar zoals bij zoveel software: de laatste vijf jaar hebben gezorgd voor een enorme verfijning. En voor een bredere toepasbaarheid. Bijvoorbeeld door dit soort 3D software geschikt te maken voor de mobiele wereld van smartphone en tablet. Waarmee het voor architecten mogelijk is geworden om ideeën met een bijna onwerkelijke verfijning vorm te geven en dan snel ‘voor commentaar’ naar de klant of opdrachtgever te sturen. Om nog maar te zwijgen over de opmars van de 3D printer, die het mogelijk maakt objecten in driedimensionale vorm uit te printen.
faseb

Geheel nieuw is echter de toepassing van de laatste 3D-techniek bij de verbouwing van particuliere woningen. Tot voor kort te duur en te arbeidsintensief, maar vandaag de dag de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ bij het uitwerken van verbouwingsplannen. Want wat is er mooier dan vóór het begin van de bouw de uitkomst tot op de laatste millimeter in de juiste verhouding te kunnen zien? Dan heb je pas ècht een idee waar je ‘ja’ tegen zegt en voor tekent. En als je daarbij beseft dat een dergelijke service en begeleiding bij een in particuliere verbouwingen gespecialiseerde architect niet kostenverhogend werkt, dan kan het haast niet anders dan dat de nieuwe standaard binnen particuliere verbouwingen is gezet.